Belgische roots

1863

Stel je het volgende plaatje voor. Antwerpen, halverwege de 19e eeuw. Joseph van Leckwyck start daar in 1863 samen met zijn zoons een koffiebranderij onder de naam van Leckwyck & Co. Zij waren hiermee de eersten die gebrande koffie gingen verhandelen en leerden als snel de fijne kneepjes van het vak. Onder de oorspronkelijke merknaam “De Roode Pelikaan” ontwikkelden zij betaalbare kwaliteitskoffie voor koffieliefhebbers.

Uniek voor die tijd

1876

Koffie kon in Antwerpen in depots worden opgeslagen, vrij van rechten wachtend op verdere uitvoer naar de rest van Europa. Van Leckwyck & Co besefte als èèn van de eerste het belang van de kwaliteit van de bonen. Zodoende specialiseerden zij zich in het verbeteren van de kwaliteit, zowel manueel als machinaal.

Overlijden Joseph van Leckwyck

1885

In 1885 overlijdt Joseph van Leckwyck. Zijn zoons Charles en Eduard van Leckwyck zetten het bedrijf voort onder dezelfde naam. De vrouw van Charles ontwikkelt zich in deze jaren als schilder, zo heeft ze bijgedragen aan de totstandkoming van de verschillende logo’s en prenten. In verschillende musea zijn haar kunstwerken nog steeds te bezichtigen.

Uitbreiding naar Europa

1891

Onder Charles & Eduard van Leckwyck ontstond en floreerde het merk ‘de Roode Pelikaan. Uitbreiding volgde naar heel Europa via Le Havre en Rotterdam. Via Santander had men zelfs toegang tot de Spaanse havens. Door de aandacht op opvallende dozen, kistjes en blikken groeide de Roode Pelikaan uit tot èèn van de grootse merken in Europa.

Samenvoeging met Café Bar & Autobar Holland

2011

We zijn één van de Europese leiders op het gebied van koffieoplossingen en koffie branden. Tot 2011 zette wij onder de naam Autobar Holland B.V. volledig in op het ontzorgen van onze klanten als het ging om koffievoorzieningen en andere vormen van vending diensten. Door de bedrijven Autobar, Café Bar en Roode Pelikaan samen te voegen, kon Autobar Holland B.V. nog beter inspelen op de behoefte van bedrijven, instellingen, (semi-)overheid en de horeca. In 2014 vormden Autobar, Café Bar en Roode Pelikaan samen ‘Pelican Rouge’.

Experience Shops

2015

Vandaag de dag is Pelican Rouge één van de Europese leiders op het gebied van koffieoplossingen en koffie branden. Onze ervaring van meer dan 150 jaar heeft ons gemaakt tot wie we nu zijn: ware koffiekenners. Voor hen die nog nooit Pelican Rouge koffie heeft gedronken, maken wij het makkelijk. In 2015 openden wij onze eerste experience shop. Daar kan je ten volste genieten van ons brede assortiment aan verschillende koffie melanges.

Onze shops vind je inmiddels in Antwerpen, Amsterdam, Bolsward & Madrid. Zien we je daar? Pelican Rouge, Enjoy the good life.